Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego

3 lipca 2015, 11:59

Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.



Mleczna farba sprzed 49 tys. lat

3 lipca 2015, 06:27

Międzynarodowy zespół odkrył w schronisku skalnym Sibudu w RPA pozostałości farby z mleka i ochry sprzed 49 tys. lat. Naukowcy uważają, że ludzie mogli ozdabiać nią siebie, kamień lub drewno.


Ni to delfin, ni to mamut

2 lipca 2015, 12:03

Na plaży w pobliżu Szachtarska na Sachalinie znaleziono ostatnio dziwne stworzenie. Wydłużony pysk upodabnia je do delfina, lecz sierść kojarzy się wielu osobom z mamutem.


Odcisk palca na naczyniu sprzed 5,5 tys. lat

1 lipca 2015, 06:24

Prowadząc wykopaliska przed budową tunelu łączącego niemiecką wyspę Fehmarn z duńską wyspą Lolland, archeolodzy odkryli naczynie ceramiczne sprzed 5,5 tys. lat. Na ściance widnieje odcisk palca osoby, która je wykonała.


Zalążki języka w zawołaniach ptaka

30 czerwca 2015, 12:06

Stadniak rdzawołbisty (Pomatostomus ruficeps) posługuje się prymitywnym językiem, za pomocą którego przekazuje podstawowe znaczenia.


Muzyka - język nie do końca uniwersalny

30 czerwca 2015, 11:20

Muzyka wcale nie jest tak uniwersalnym językiem ludzkości, jak się czasem postuluje.


Antarktyczna bioróżnorodność

25 czerwca 2015, 12:10

Bioróżnorodność Antarktyki jest znacznie większa, niż się dotychczas wydawało. Na łamach Nature ukazał się artykuł, którego autorzy – naukowcy z Monash University, British Antarctic Survey, University of Waikato i Australian National University – informują o wynikach analizy najnowszych badań nad bioróżnorodnością tego regionu świata.


Brak solidnych dowodów na lecznicze właściwości marihuany

24 czerwca 2015, 16:12

Penny Whiting i jej koledzy z University of Bristol postanowili szczegółowo przyjrzeć się testom klinicznym nad kannabinoidami, by stwierdzić, czego można spodziewać się po legalizacji marihuany do celów medycznych. Uczeni doszli do wniosku, że marihuana nie przynosi tak wielu korzyści, jak chcieliby jej zwolennicy.


Duże spożycie piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny

23 czerwca 2015, 13:12

Spożywanie dużych ilości piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny, czyli metabolity wytwarzane przez grzyby.


Brak powodów do optymizmu

23 czerwca 2015, 11:57

Do najnowszej Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych prowadzonej przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) nie dodano żadnego gatunku, który wyginął. Liczebność wielu gatunków gwałtownie jednak spada. Spośród niemal 80 000 roślin i zwierząt monitorowanych przez IUCN aż 23 000 znajdują się w kategorii „zagrożone wyginięciem”.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy